Göbek fıtığı nedir?

Anne karnındaki bebek, göbekten çıkan ve anneye uzanan damarlar ile yaşamını sürdürür. Göbek kordonu içinde yer alan bu damarların geçebilmesi için karın duvarında bir açıklık mevcuttur. Çocuklarda doğum sonrasında göbek kordonu düştükten sonra göbek kanalının tam olarak kapanamaması sonucu göbek fıtığı (umbilikal herni) oluşur. Çocuklarda %25-40 oranında gözlenir. Kız ve erkek bebeklerde eşit sıklıkta görülür. Erken doğmuş ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde daha sık görülen bir durumdur. Sıklıkla 2-3 yaş civarında %90’ı tedavi gerekmeden kendiliğinden düzelir. Bebek ağladığında, güldüğünde, ıkındığında göbek fıtığı daha belirgin olur. Göbek fıtığı genellikle ağrısızdır, tanısı aile öyküsü veya muayene sırasında konur.


Göbek Fıtığı ile İlgili Bilinen Yanlışlar

Bilinenin aksine göbek fıtıkları bebeklerde ekstra rahatsızlık, huzursuzluk, ağrı, gaz sancısı, iştahsızlık, bacağı karına sıkarak ağlama yapmaz. Göbek fıtığının üzerine madeni para, sargı bezi, göbek bağı bağlamak iyileşmeyi hızlandırmaz.

Göbek Fıtığı Tedavisi Nedir ?

Göbek fıtığı olan bebeklerde ilk iki yaş içinde bir tedavi gerekmez. Dışarıdan görülen şişlik zamanla büyüse bile, karın duvarının gelişimi ile büyük olasılıkla kendiliğinden iyileşecektir. Özellikle çapı 1 cm’den küçük fıtıkların kendiliğinde kapanma olasılığı daha yüksektir. Göbek fıtığı, dokulardaki defekt 2 cm’den küçükse genellikle 3 yaşına kadar kendiliğinden iyileşir. Herhangi bir müdaheleye gerek kalmaz. Eğer dokulardaki defekt 2 cm’den büyükse o zaman 1.5-2 yaşına kadar bekletilip, sonrasında operasyon planlanmalıdır. Çünkü defekt çapı 2 cm’den büyük olan göbek fıtıkları kendiliğinden genellikle iyileşmez.




Çocuklarda Epigastrik Herni

Karın kaslarını orta hatta birleştiren linea alba adı verilen sağlam fasya dokusundaki küçük defektlerden kaynaklanır. Göbekle göğüs arasında ve orta hatta yer alırlar. Görülme sıklığı %5’dir. Ikınma, öksürme ve aşırı fiziksel aktiviteler sırasında kendini belli eder. Genellikle tek, bazen birden çok sayıda olabilir. Tedavi seçenekleri çocuğun yaşına göre ve problemin büyüklüğüne göre değişir. Eğer açıklık çok küçükse çocuk büyüdükçe daha az belirgin hale gelebilir. Ciddi komplikasyonlar nadirdir. Küçük fıtıkların içinde yağ dokusu sıkışabilir, kızarıklık ve ağrı yapar. Büyük açıklığın içine nadir olarak bağırsak girip sıkışabilir, böyle bir durumda acil ameliyat gerekir. Sorun olmadığı durumlarda en uygun ameliyat yaşı 1-1,5 yaş civarındadır.




Çocuklarda Paraumblikal Herni

Göbeğin biraz üstünde ve göbeğe çok yakın yer alan bir fıtıktır. Bazen göbek fıtığı ile birlikte olabilir. Umblikal herniden farkı fıtık kesesinin deri altına yapışık olmamasıdır. Bu nedenle yalnızca fasya defektinin kapatılması yeterlidir. Kendi kendine yok olma olasılığı yoktur, bu nedenle tanı konduktan sonra operasyon yapılması uygundur.